VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Verzilverlening moet senioren met overwaarde aan cash helpen

Geplaatst op: 08-02-2018, 14:17:44

Met een ’Verzilverlening’ moet het voor senioren met overwaarde makkelijker worden die om te zetten in echt geld. Dat kunnen ze dan gebruiken om hun huis aan te passen en er langer te blijven wonen.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) zet de Verzilverlening in de markt. Het is een variant op de Blijverslening, waarmee ouderen via de hypotheek of een consumptief krediet geld kunnen lenen om hun huis te verbouwen.

De Verzilverlening is alleen maar beschikbaar voor woningeigenaren met een overwaarde op het huis. Vaak zijn dit oudere mensen die te weinig inkomen hebben om via de reguliere weg een lening af te sluiten.

Met de nieuwe lening van SVn kunnen zij betalen met ’stenen’. De lening is aflossingsvrij en de lener hoeft ook geen rente te betalen tijdens de looptijd. Het hele krediet plus de rente wordt in een keer afgelost als de woning wordt verkocht of de lener overlijdt.

Tot 80% van de WOZ-waarde

Iemand mag via de Verzilverlening zijn overwaarde tot maximaal 80% van de WOZ-waarde (inclusief de resterende hypotheekschuld) omzetten in geld, al kan het zijn dat gemeenten zelf een lager maximum stellen. Het geld mag alleen gebruikt worden voor noodzakelijke verbouwingen aan het huis. Dat moet in overleg met de gemeente gebeuren. Er wordt dan een variant op het bouwdepot gecreëerd waarin het geld wordt gestort. Een vakantietripje met het geld van de overwaarde zit er dus niet in

De Vereniging Eigen Huis is een voorstander van de Verzilverlening. Directeur Rob Mulder zegt: „We hopen dat veel gemeenten de Verzilverlening zullen omarmen. Het is een goede oplossing voor senioren met een bescheiden inkomen. Er is geen inkomenstoets, de rente is laag en wordt bij de lening bijgeschreven. De Verzilverlening voldoet daarmee aan de wensen van veel ouderen omdat de woning zonder extra maandlasten kan worden aangepast.”

Bron: www.dft.nl van 8 februari 2018

Vorige pagina